Wybielanie zębów
PRZECIWSKAZANIA DO WYBIELANIA ZĘBÓW DLA OSÓB:
- Mających poważne choroby ogólne
- Uczulonych na preparat wybielający
- Poniżej 17 roku życia (nadwrażliwość )
- Kobiet w ciąży i karmiących.
- Żujących tytoń
- Mających zaawansowaną fluorozę
- Mających zapalenie błony śluzowej
- Posiadających przebarwienia zębów pochodzenia chemicznego
- Wybielanie nie powinno być wykonywane u osób cierpiących na dokuczliwą nadwrażliwość zębów. W ich przypadku najpierw trzeba wyeliminować źródło problemu, gdyż działanie środka wybielającego mogłoby ją jeszcze bardziej pogłębić.
Wybielanie zębów – przygotowanie do zabiegu
Przed wykonaniem zabiegu wybielania zębów należy zapoznać się z ewentualnymi przeciwskazaniami , w całości wyleczyć zęby i pozbyć się kamienia oraz osadu nazębnego.
Zabiegami które wykonuje się przed wybielaniem zębów są :
- Skaling – zabieg polegający na usunięciu kamienia nazębnego
- Piaskowanie- usunięcie osadu i przebarwień na powierzchni zębów
- Lakierowanie (fluoryzacja) technika stomatologiczna wzmacniająca szkliwo i zmniejszająca nadwrażliwość zębów .
Po tych zabiegach należy odczekać tydzień lub dwa i dopiero po tym czasie przeprowadzić profesjonalne wybielanie zębów w sprawdzonym gabinecie dentystycznym.
Po zabiegu wybielania zębów
Należy przestrzegać zasad pielęgnacji jamy ustnej oraz tzw. białej diety. Polega ona na wyeliminowaniu z jadłospisu produktów oraz napojów , które potencjalnie mogłyby zabarwić świeżo wybielone szkliwo. Do kategorii tych produktów należą zarówno te z naturalnymi , jak i sztucznymi barwnikami. 2 godziny po zabiegu należy się powstrzymać od spożywania jakiegokolwiek jedzenia i napojów. Nie można również żuć gumy ani myć oraz płukać zębów .Można z kolei wypić kilka łyków wody. 48 godzin po zabiegu nie należy spożywać produktów barwiących ani spożywać słodkich napojów , których barwniki mogą osadzić się na powierzchni zęba. Dla wzmocnienia efektów wybielania zaleca się przedłużenie białej diety do 2 tygodni po zabiegu .Przez co najmniej 2 doby po zabiegu nie zaleca się palenia papierosów ( w tym również e- papierosów).
W skład białej diety wchodzi:
- Nabiał : mleko ,maślanka ,jogurt naturalny, kefir ,białe sery ( mozzarella, kozi, twarożek), masło
- Warzywa : ziemniaki, kalarepa, czosnek, kalafior, białe szparagi, biała fasola, biała cebula, biała rzodkiew, seler, korzeń pietruszki, ogórek, cukinia i bakłażan (bez skórki )
- Owoce : tylko banany
- Mięso i owoce morza : białe ryby, kurczak, indyk, krewetki, małże
- Zboża i nasiona : biały ryż, białe pieczywo , kasza jęczmienna i jaglana, białe makarony, sosy na bazie majonezu
W trakcie stosowania białej diety należy wykluczyć z jadłospisu lub ograniczyć:
- kawę i herbatę
- soki owocowe i warzywne
- słodycze
- czerwone mięso i wędliny
- kolorowe owoce: jagody , borówki, porzeczki ,maliny , truskawki
- warzywa: czerwona kapusta, papryka, pomidory, szpinak, dynia, szczaw
- przyprawy takie jak: curry, chilli czy kurkuma